top of page
  • Автор: Єлизавета

Як заснути коли в голові 1000 думок

Оновлено: 25 серп.

безсоння та рахування овець

Колаж створено на Pinterest



Чи знайоме тобі відчуття, коли годинник невблаганно тикає, а ти все лежиш у ліжку, не в змозі вимкнути внутрішній діалог? Коли кожна думка розгойдує твоє занепокоєння? Саме для таких випадків і існує когнітивне перетасування.


Когнітивне перетасування - техніка, яка допомагає позбутися надмірного мислення, заохочуючи наш розум зосереджуватися на випадкових, не повʼязаних між собою словах або зображеннях. Вона допомагає розірвати цикл повторюваних думок, що викликають стрес, імітуючи природний процес сновидіння та сигналізуючи мозку, що настав час спати.


01. Обери нейтральне слово


Почни з нейтрального слова, яке складається з кількох літер і не має емоційних або складних конотацій. Наприклад, слово “пляж”.


02. Розбий це слово на літери


П Л Я Ж


03. Для кожної літери обери слово


П - порт; Л - лава; Я - яблуко; Ж - жаба


04. Яскраво візуалізуй кожне слово


Уяви човни в порту, як стікає лава, бабусину яблуню, жабу на ставку. Дозволь своєму розуму ненадовго зупинитися на кожному образі, перш ніж переходити до наступного. Потім вибери інше слово та повтори процес.


Когнітивне перетасування залучає мозок лише настільки, щоб запобігти його поверненню до стресових або повторюваних думок, але не настільки, щоб він став надмірно стимульованим. Ця мʼяка розумова діяльність створює сприятливий стан для сну, подібний до природного циклу думок і образів, які виникають, коли ми починаємо засинати. Мозок отримує сигнал про те, що зараз безпечно розслабитися та відпустити всі думки, тим самим полегшуючи засинання.


Спробуй та поділись враженнями в коментарях!

3 перегляди0 коментарів

Comentários


blue shell
bottom of page