top of page
  • Автор: Єлизавета

Як справлятися з емоціями та гнівом, щоб не шкодити стосункам з іншими людьми?

Оновлено: 25 серп.

сильні емоції

Колаж створено на Pinterest



Життя, наповнене різноманітними викликами та стресами, часто випробовує нашу витривалість та психічну стійкість. Важливо розуміти, як керувати стресом та гнівом, оскільки неекологічне вираження подібних емоцій може негативно впливати на наше фізичне і психічне здоров'я, а також на стосунки з іншими. Навряд тобі подобається, коли хтось кричить на тебе, немов навіжений, а як часто ти так робиш сама? Я підготувала кілька корисних порад, які можуть допомогти тобі приборкати стрес і подолати гнів, зберігаючи гармонію в собі та довкіллі. 



Спочатку пауза


Перед тим як відповідати на подразник, зроби коротку паузу, щоб трошки заспокоїтись і не перетворити маленьку сварку на величезний конфлікт. Дивилася серіал "Сварка" на Netflix? У центрі сюжету опиняються двоє незнайомців, які дозволяють інциденту на дорозі проникнути в їхні життя та перевернути все з ніг на голову.



Глибоко дихай


Як тільки ти відчуваєш, що тобі кортить рознести все навколо вщент, зроби десять глибоких вдихів та видихів, щоб знизити рівень гормону стресу — кортизолу. Добре відомо, що глибоке дихання та медитації покращують емоційну стійкість і самопочуття. Спробуй включити ці заняття у свою повсякденну рутину і з часом ти побачиш, що все менше речей виводить тебе з рівноваги. Глибоке дихання — ключ до внутрішнього спокою.



Вчись виражати гнів лагідно


Гнів є природною емоцією, але важливо навчитися виражати його конструктивно, щоб не завдавати шкоди собі чи іншим. "Я-повідомлення" — це спосіб вираження своїх почуттів і потреб без агресії або звинувачень у бік іншої особи. Основна ідея полягає в тому, щоб виражати свої почуття, думки та потреби, уникаючи обвинувачень, та при цьому намагатися розуміти точку зору іншої людини. Замість того щоб сказати "Ти завжди забуваєш про мої бажання!", можна сказати "Я відчуваю себе самотньою, коли ти віддаєш перевагу іншим справам, і мені важливо, щоб мої бажання також були враховані". Це сприяє побудові позитивних стосунків і вирішенню конфліктів шляхом відкритого діалогу та взаєморозуміння.



Досліджуй свої емоції


Розуміння своїх емоцій і того, що викликає гнів, дозволяє ефективніше їх контролювати. Увімкни усвідомленість та спитай себе: "Що мене зачепило?", "Яку емоцію я відчуваю?", "Де саме я відчуваю цю емоцію в тілі?". Дозволь цій емоції просто бути. Наразі ти дослідник своїх почуттів, а не суддя. Потім спитай себе: "Чого це може мене навчити?", "Що мені потрібно?", "Які маленькі кроки я можу зробити просто зараз, щоб допомогти собі?". Це твій план, виконай його.



Знайди власний спосіб вираження негативу


Будь-яка емоція має право на існування, як вже було сказано, учені радять проживати та виражати їх. Як це можна робити екологічно? Спробуй помалювати, написати вірш або лист (головне не відправляй), вишити емоцію або займися іншою творчою діяльністю, яка тобі до душі.


Якщо зі творчістю ти на "Ти", спробуй пострибати, побігати, покричати на все горло у лісі (звісно, наодинці) або в подушку вдома, якщо немає можливості виїхати на природу, покидай предмети об стіну (але ті, що не б'ються) або поматюкайся що є сил врешті-решт.


Під час занять, які приносять задоволення, вивільняються нейромедіатори щастя, які покращують настрій та знижують гормони стресу. Грай зі своїми емоціями та спостерігай, як вони перетворюються з бурі на ніжний вітерець, який несе тебе на спокійніші береги.



Вчись прощати та просити вибачення


Прощення не означає, що ми схвалюємо неправильні дії чи забуваємо про те, що сталося. Це ймовірніше відмова від тримання злості та негативних емоцій, спрямованих на іншу людину, і визнання власної здатності рости та розвиватися незалежно від обставин. Насамперед воно потрібне тому, кого образили або скривдили.


Життя часто не справедливе. З нами можуть траплятися страшні речі. Погана новина полягає в тому, що ми не можемо контролювати абсолютно все, що з нами трапляється, але ми можемо контролювати те, як ми на це реагуємо, що думаємо, що робимо та що несемо з собою далі.


Щоб рухатися далі,  нам також потрібно вміти брати відповідальність за свої вчинки та слова. Ми не можемо забрати назад завданий біль. Але ми можемо показати, що нам справді прикро через вибачення. Справжнє вибачення це не тільки акт розкаяння через слова, воно також має включати конкретні дії для уникнення повторення помилок у майбутньому.



Допомагай іншим


Допомога іншим надає нам сили та забезпечує відчуттям мети. Бери участь у волонтерській діяльності та простягай руку допомоги тим, хто її потребує. Направляючи свою енергію на зміни, ти стаєш маяком світла серед темряви, нагадуючи собі та іншим про силу всередині.





Comments


blue shell
bottom of page