top of page
  • Автор: Єлизавета

Як подолати страх змін і вийти із зони комфорту

Вихід із

Колаж створено на Pinterest



Хто з нас не відчував коли-небудь трепету перед невідомістю? Зміни — це як стрибок у темряву, де кожен крок супроводжується хвилюванням і непевністю. Але чому ми так боїмося виходити зі своєї зони комфорту? І як перетворити страх на двигун для зростання? Сьогодні поговоримо про те, як можна побороти страх змін. Ласкаво прошу!



Визнач звідки походить твій страх


Тебе лякає невдача, невідомість чи втрата контролю? Страх — це цілком природна реакція на вихід із зони комфорту. Однак дуже важливо визнати, що страх — це лише почуття — емоція, якою можна керувати та яку ти можеш трансформувати. 


"Що саме мене лякає в цих змінах?"

"Які негативні сценарії я малюю в своїй уяві?"

"Який досвід у минулому вплинув на формування цього страху?"


Заведи щоденник чесності із самою собою. Поміркуй над цими питаннями. Розбери кожну конкретну ситуацію. Твої відповіді, ймовірніше, будуть зосереджені навколо твоїх обмежуючих переконань. Обмежуючі переконання — це внутрішні установки, які заважають нам рухатися вперед і змінювати своє життя на краще. Вони можуть змусити нас відчувати, що ми недостатньо сильні, талановиті чи розумні.



Роби маленькі кроки щодня


Зміни можуть здатися приголомшливими, але якщо розбити їх на менші, керовані кроки, процес стане менш страшним. Це все одно, що будувати будинок цеглинка за цеглинкою. Кожна нова цеглинка наближає тебе до завершеної споруди.


Хочеш спробувати себе у фрілансі, але боїшся ризикувати? Розпочни з невеликих проектів для знайомих. Це допоможе тобі поступово адаптуватися до нового формату роботи та зрозуміти, що ти любиш, а що – ні. З часом ти зможеш братися за більш складні завдання та залучати нових клієнтів. Хочеш схуднути? Розпочни з невеликих змін у раціоні, наприклад, заміни солодку газовану воду на воду. Поступово збільшуй кількість овочів і фруктів у своєму раціоні. Хочеш почати бігати? Розпочни з коротких пробіжок і поступово збільшуй дистанцію.



Відмовся від слова "невдача" 


Невдача — не причина для розчарування. Це можливість зрозуміти, що працює, а що ні, і знайти нові шляхи для досягнення мети. Заміни слово "невдача" на "досвід" у своєму мовленні. Кожне випробування — це поворот на мапі життя, який веде тебе до нових відкриттів і збагачує твій досвід. Нагадуй собі про це.



Виходь за рамки звичного


Склади список ситуацій, які тебе лякають, і розташуй їх у порядку від найменш до найбільш страшного. Наприклад, якщо ти боїшся публічних виступів, найлегшим кроком може бути говоріння перед другом, а найскладнішим — виступ перед публікою. І почни піддавати себе цим ситуаціям.


Розпочни з найменш тривожної ситуації зі свого списку. Поступово звикай до неї, доки відчуття страху не зникнуть. Коли ти впевнено почуватимешся в цій ситуації, перейди до наступної, трохи складнішої. Таким чином, ти поступово подолаєш всі свої страхи станеш впевненішою у собі.



Стань своїм найкращим другом


Зміни іноді досить приголомшливі. Щоб підтримати себе в цей період, спробуй ставитися до себе так само дбайливо, як ти ставилася би до найкращого друга. Спостерігай за своїми думками. Коли помічаєш, що критикуєш себе, заміни негатив на підтримку. Наприклад, замість “Я така нудна”, повторюй: “Кожна людина унікальна і має щось цікаве розповісти”.



Якщо ти все-таки не готова, спробуй повторювати про себе мантру: "Що я не змінюю, те я обираю та тому я дозволяю бути." Ця мантра нагадує про те, що ми завжди маємо силу змінювати своє життя, і єдина причина, через яку ми цього не робимо, — це страх. Нічого не стоїть на нашому шляху, крім нас самих.

7 переглядів0 коментарів

Comments


blue shell
bottom of page