top of page
  • Автор: Єлизавета

Як пережити розставання, розлучення, втрату близької людини? Покроковий план.

Оновлено: 25 серп.

Самотня жінка

Колаж створено на Pinterest



У гобелені нашого життя дружба та стосунки утворюють барвисті нитки, які сплітають воєдино моменти радості, підтримки та зростання. Однак бувають моменти, коли ці зв’язки заходять у глухий кут і виникає важке рішення –  розлучитися. Процес припинення будь-яких cтосунків — це складна та емоційно насичена подорож, яка вимагає самоаналізу, співчуття та відданості особистому добробуту. Як пережити розставання? Я підготувала 8 корисних порад для тебе.



01. Дозволь собі відчувати емоції


Що ти відчуваєш? Можливо, це сум, образа, злість, страх чи будь-яке інше почуття, яке переповнює тебе. Дозволь собі бути сумною, ображеною, засмученою або навіть сильно злою, будь-яка емоція є нормальною, ти маєш на це право. Якщо в тебе в голові виникає думка «Я не маю себе так почувати», скажи собі: “Будь-яка емоція нормальна. Вона має право на існування. Я дозволяю їй просто бути”. І поспостерігай за нею, немов збоку: яка це емоція, де вона відчувається в тілі, як би ти її описала, чого  вона може тебе навчити?



02. Встанови дедлайн страждань


Кожен розрив унікально складний, немає стандартного правила щодо кількості часу, протягом якого ти відчуватимеш сум і біль. Усе залежить від того, яке місце ця людина посідала в твоєму житті. Але загалом опитування показують, що на відновлення після розставання потрібно близько 3,5 місяців у середньому, тоді як відновлення після розлучення може зайняти близько 1,5 року, якщо не довше. Лише твоє мислення може прискорити або сповільнити загоєння цієї рани. Якщо ти налаштована рухатися далі й наполегливо працювати над цим, тобі буде набагато легше.


Дуже важливо дати собі простір і час, щоби пожалкувати про закінчення зв’язку. Виділи конкретнй термін на страждання. Це може бути тиждень чи два, або взагалі місяць. Подумай, скільки часу тобі буде достатньо, щоб “оплакати” цю втрату та рухатися далі.



03. Перестань сталкерити


Якщо ти досі спілкуєшся з колишнім або 24/7 переглядаєш його stories в Instagram та новини у Facebook, в мене до тебе одне питання: ти отримуєш задоволення від знущань із себе? Якщо відповідь негативна, поясни, навіщо ти себе катуєш? Увімкни беззвучний режим, перестань спілкуватись, приховай від себе stories в Instagram, поки тебе не відпустить. Ти та твій емоційний добробут мають бути в пріоритеті. А якщо в голові виникає думка “Цікаво, що там Х?”, повторюй про себе: “Мені не цікаво”. Самопрограмуй себе на байдужість та запобігай ​​одержимості колишнім партнером/кою.



04. Розстав крапки над "і"


Коли справа доходить до припинення дружби чи стосунків, надзвичайно важливо чесно та відверто поговорити про це, скажімо, розставити крапки над "і", але робити це з повагою до іншої особи, враховуючи як свої, так і її почуття та емоції. "Я-повідомлення" дозволяє виражати свої почуття і потреби без обвинувачень та агресії, сприяючи конструктивному спілкуванню та розв’язанню конфліктів. Відверте та чесне спілкування, хоч і складне, є важливим для шанобливого та уважного розставання.


Я відчуваю (почуття), коли (опис ситуації або дії), оскільки (пояснення чому це важливо для мене) і я б хотіла (вираження потреби або прохання).



05. Проведи ритуал закінчення стосунків


Після розриву ти все ще можеш відчувати велику емоційну прив’язаність до людини. Ритуал закінчення — це дія, яку ти можеш зробити, щоб ознаменувати кінець ваших стосунків.


Напиши листа, в якому будуть усі твої думки, емоції та роздуми про ваші стосунки. Звинувачуй, сварися, вислови через слова весь біль, що сидить всередині тебе. Після того, як закінчиш писати лист, віднеси його в безпечне місце на відкритому повітрі, наприклад, до вогнища або каміна, й обережно спали, спостерігаючи за полум’ям і уявляючи, як увесь той біль та минуле розчиняються в яскравому полум’ї вогнища.

  

Обери предмет, який символізує для тебе зв’язок із цією людиною або подією. Це може бути фотографія, подарунок або щось інше, що має сентиментальну цінність. Віднеси його на пляж чи в ліс, відпусти його у воду, закопай або просто залиш там, як символ відпущення та руху вперед.


Влаштуй церемонію звільнення. Можна замовити вашу улюблену їжу, послухати сумні треки, поплакати та подивитися спільні фото (а потім сховати їх в iCloud, щоб не траплялися на очі, поки тобі не стане легше). І закінчити цей вечір якоюсь дією, яка буде символізувати кінець для тебе.



06. Знайди час для себе


Вільний час можна присвятити читанню, новим хобі та знайомствам. Знайди щось, що тобі подобається і приносить задоволення, або зроби те, що ти давно відкладала: відвідування театру або виставки сучасного мистецтва, джаз-вечір, винна дегустація, шефська вечеря або невеличка подорож країною. Твій графік має бути відображенням турботи про себе.



07. Приділи час самопізнанню


Часто розставання є каталізаторами самопізнання та змін, оскільки вони ставлять нас перед необхідністю переоцінки і переосмислення свого життя. Запитай себе: "Що я зробила так, а що не так?", "Як в майбутньому я можу уникнути таких помилок?", "Для чого це зі мною сталося?", "Чого це має мене навчити?". Проведи роботу над помилками, щоб у майбутньому не наступати на ті самі граблі, бо щоразу вони будуть все дужче бити тебе по лобі, поки ти нарешті не засвоїш свої уроки.



08. Проводь час з друзями


У тебе тепер набагато більше вільного часу, який можна присвятити зміцненню стосунків або створенню нових. Під новими стосунками я не маю на увазі романтичні стосунки, а ймовірніше нові знайомства з цікавими тобі людьми. Уяви, що це гра: твоє завдання –  познайомитися з 5 новими людьми впродовж трьох місяців. Самотність нас вбиває, а міцні стосунки та нові знайомства – це запорука щасливого та довгого життя, не зволікай.



---


Як казала одна з найкультовіших українських поетес Ліна Костенко: “І все на світі треба пережити. І кожен фініш – це, по суті, старт. І наперед не треба ворожити. І за минулим плакати не варт”. Все пройде,  і це теж. У тебе є ти, і це не відняти.



Comentarios


blue shell
bottom of page