top of page
  • Автор: Єлизавета

Що робити при панічній атаці?

Дівчина глибоко дихає

Колаж створено на Pinterest



Прискорене серцебиття, пітливість, тремор, задишка, відчуття задухи, дискомфорт у грудях, нудота, запаморочення, озноб або припливи жару, оніміння або поколювання, відчуття відокремленості, страх втрати контролю або смерті … Знайомо? Це все типові симптоми панічної атаки. Точна відповідь поки що невідома, але стрес, пригнічена тривога, генетика і навіть деякі продукти харчування можуть спровокувати напад.



Що робити при панічній атаці: як заспокоїтись


01. Визнай напад паніки


Перший крок у боротьбі з панічною атакою це розпізнати її такою, якою вона є. Нагадай собі, що ти переживаєш напад паніки, а не серцевий напад або щось більш небезпечне.


02. Почни глибоко дихати


Найефективніший спосіб заспокоїтися під час нападу паніки дихання. Глибоке дихання допомагає протидіяти гіпервентиляції та може викликати реакцію розслаблення організму. 


03. Відволічись від думок


Щоб відволіктися від тривожних думок, досліди предмети навколо себе. Як це робити: спочатку вибери точку фокусування. Це може бути будь-який предмет, який ти бачиш. Спробуй описати його максимально детально: колір, форма, розмір, матеріал, текстура. Потім додай до свого опису відчуття. Які відчуття викликає цей предмет у тебе? Як закінчиш, перейди до наступного предмета або почни заспокоювати себе словами.


04. Заспокой себе словами


Повторюй як мантру: "Я в безпеці. Це скоро закінчиться. Я впораюся з цим"


Протидій спіралі негативних думок, розмовляючи з собою ласкаво й заспокійливо. Нагадай собі, що це мине, що ти вже переживала панічні атаки й що тобі нічого не загрожує.


05. Пострибай або потанцюй


Якщо це можливо рухайся. Фізична активність може допомогти спалити адреналін, який підживлює твою паніку. Це не означає, що треба пробігти марафон, прості дії, як-от: прогулянка, стрибки, розтяжка або танці під музику теж можуть допомогти втамувати твою паніку.


---


Бережи себе.


6 переглядів0 коментарів

Opmerkingen


blue shell
bottom of page