top of page
  • Автор: Єлизавета

Секрет щасливих стосунків: "магічне співвідношення" Джона Готтмана

Оновлено: 25 серп.

Щаслива пара

Колаж створено на Pinterest



Джон Готтман — відомий американський психолог, який вивчає стосунки між партнерами, зробив цікаве відкриття: у щасливих парах баланс між позитивними та негативними взаємодіями під час конфлікту відіграє ключову роль. Він називає це "магічним співвідношенням" 5 до 1. На кожну негативну взаємодію під час конфлікту щасливий шлюб має п’ять (або більше) позитивних взаємодій.



Витоки магічного співвідношення


Доктор Готтман та Роберт Левенсон провели дослідження у 1970-х роках, мета якого полягала в тому, щоб зрозуміти різницю між щасливими та нещасливими парами. Вони просили пари вирішити конфлікт у їхніх стосунках протягом 15 хвилин, а потім спостерігали за його динамікою. Після ретельного перегляду записів і відстеження прогресу протягом 9 років вони досягли дивовижної здатності передбачити з точністю понад 90%, які пари залишаться разом, а які розійдуться. Пари, які мали більше позитивних взаємодій, ніж негативних, мали стабільні та щасливі стосунки.



Як перевірити свій коефіцієнт


Прослідкуй за вашою взаємодією з партнером/партнеркою. Ти можеш створити табличку або щоденник, щоб записати всі ваші негативні та позитивні взаємодії за тиждень. Що краще розповість про клімат у вашій парі, ніж статистика? Ба більше, якщо доповнити її конкретними описами та прикладами — ти отримаєш дуже переконливий та змістовний огляд ваших стосунків.



Як додати більше позитивних взаємодій



01. Проявляй щирий інтерес


Як ти поводишся, коли твій партнер висловлює занепокоєння: активно слухаєш і намагаєшся зрозуміти його почуття чи демонструєш байдужість та агресію? Щоб проявити щирий інтерес, спробуй ставити відкриті питання та підтримуй зоровий контакт. Навіть коли виникають розбіжності, визнаючи занепокоєння вашого партнера та демонструючи, що його інтереси важливі для вас, можна зміцнити ваші стосунки та створити основу для позитивного вирішення конфліктів.


Уявімо, твій партнер злиться через те, що ти ставиш у пріоритет свою роботу. На його докір ти можеш відповісти: «Я чую, що ти кажеш. Мені жаль, що ти думаєш, що робота для мене важливіша за наші стосунки. Ти можеш розповісти мені більше про те, що ти відчуваєш?»



02. Використовуй ласкаві жести


Чи то тримання за руки, романтичний поцілунок чи пропонування втішних обіймів — такі прояви прихильності відіграють вирішальну роль як у повсякденній взаємодії, так і в моменти конфлікту. Вони можуть послабити напруження та сприяти емоційній близькості під час важких розмов.



03. Шукай точки дотику та компроміс


Визнання спільних точок зору, хай їх небагато, може змінити динаміку конфлікту та сприяти конструктивному діалогу. Уявімо, у ваших романтичних стосунках виникає конфлікт щодо того, як проводити спільний вільний час. Твій партнер хоче відвідувати музеї та нові виставки, а тобі до вподоби активний відпочинок на природі. Замість того, щоб зосереджуватися лише на власних уподобаннях, ви можете знайти компроміс: планувати вихідні так, щоб вони включали культурні заходи та пригоди на природі. 



04. Проявляй емпатію


Виражай співчуття та щиро вибачайся, коли це необхідно. Часто стосунки руйнуються через небажання прийняти свою неправоту. Але чи завжди наша правда в усьому? Навряд. Кожен з нас припускається своїх помилок. Вміння їх визнавати дано не кожному, але саме ця навичка сприяє побудові довготривалих стосунків.



05. Шуткуй [доречно]


Грайливі кепкування, спільні жарти та моменти сміху можуть розвіяти напруження та додати легковажності до складних ситуацій. Однак важливо зберігати повагу та чуйність у своєму гуморі, переконавшись, що цей жарт цілком окей для вас обох.



Тож якщо ви обидва налаштовані на побудову стабільних та щасливих стосунків, ідеальний рецепт сварки може мати приблизно такий вигляд:


Сварка > щира розмова & активне слухання > взаємні вибачення > точка дотику > втішні обійми > спільний жарт.

80 переглядів0 коментарів

Comments


blue shell
bottom of page